Hvepsestik - Når hunden, katten eller du selv bliver stukket

Råd om hvepsestik

03/09-2018

Den varme sommer har sat ekstra fart på udviklingen i hvepseboet. Dronningen har for længst lagt sine æg, og arbejderhvepsene er færdige med at opfodre boets larver med insekter og kød. De har nu tid til at imødekomme deres egen trang til sukker, og i denne tid bugner haverne med overmoden frugt. Den gærede frugt udvikler ofte alkohol, som hvepsene holder af. Katte, hunde og mennesker døjer derfor med aggressive hvepse, der ovenikøbet kan være påvirkede af alkohol. Vi ved, at et hvepsestik gør ondt, og det gør også ondt på vores dyr. For navnlig en hvalp eller en killing, kan stikket være en særdeles traumatisk oplevelse. Hvis du har en have med frugttræer, kan du tage toppen af hvepseplagen ved straks at fjerne al nedfaldsfrugt, og sørge for at der ikke er andre tilgængelige sukkerkilder, der tiltrækker hvepse.

Katte dasker ud efter flyvende insekter, og bliver stukket i poten. Også hunde kan finde på at jage efter bier og hvepse. Desuden kan bier og hvepse også skjule sig i græsset.  I de fleste tilfælde vil et stik gøre ondt på dyret, men vil ellers være ufarligt. Lige som det gælder for mennesker kan nogle få dyr imidlertid være allergiske over for hvepse- eller bistik, og så er det anderledes alvorligt. En allergisk reaktion kan give hastigt faldende blodtryk og føre til at dyret kaster op og kollapser. I det tilfælde skal man hurtigst muligt søge dyrlæge! Det gælder også ved stik i mund eller på halsen, hvor hævelsen kan give vejrtrækningsproblemer.

Gentofte Dyreklinik har følgende gode råd om behandling af stik fra hvepse og bier:

  • Fjern brodden, hvis den sidder tilbage. Brug IKKE pincet eller andre redskaber, der klemmer giften ud i huden. Benyt et kreditkort eller en fingernegl og skrab forsigtigt brodden af huden.  
  • Lav et koldt omslag med is, der dulmer smerten
  • Hold øje med dyret og vær klar til at søge dyrlæge, hvis der skulle opstå en voldsom reaktion.
  • Søg også dyrlæge hvis hævelsen ikke aftager i løbet af et par dage.

Se flere nyheder

Vælg bidrag

Vælg det beløb du ønsker at give i bidrag