Fiskenyt
Berusede karper og kæmpegedde
11/10-2017
Det er ikke kun os mennesker, som holder kulden i ave i den mørke tid med en snaps til julefrokosten. Karpefisken karusse lever i mange søer og damme, og den har en speciel metode til at klare vinteren. Karussen overlever uproblematisk nedfrysning og iltmangel i mere end 100 døgn. Når søen fryser, bliver den tilgængelige iltmængde mindre, og fiskens celler danner giftig mælkesyre. Karussens celler kan imidlertid omdanne mælkesyren til alkohol (ethanol), der ophobes i fiskens muskler og lever, hvor den fungerer som frostvæske. Karussen har en forholdsvis høj promille, selv om den løbende udskiller alkoholen. Vi har to ferskvandskarusser i Danmark. Damkarussen er en lille fisk på maksimalt 20 cm. Mens søkarussen er en stor fisk, der kan veje op til tre kilo. Sidstnævnte er ret populær blandt lystfiskere.
For nylig lancerede Politiken, Ekstra Bladet og flere andre medier en anden lystfiskerhistorie. Kajakfiskeren Finn Sloth Hansen fik en monsterfisk på krogen. Fisken bliver formentlig anerkendt som den største gedde, der nogensinde er fanget i Danmark. Med en vægt på angiveligt 21,2 kg og en længde på 125 cm er en så stor gedde faktisk en reel fare for eksempelvis små hunde, der boltrer sig i vandet. Navnet på søen er hemmelig og blot oplyst som beliggende på Sjælland.
Fotos af kæmpegedden og flere detaljer på http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/monster-fra-dybet-ny-rekord-gedde-fanget/5482483