Konkurrencehunde er mere stressede

27/01-2016

Konkurrencehunde har mere af stresshormonet kortisol i kroppen end både arbejdshunde og almindelige familiehunde. Det viser et nyt svensk studie.

Af Dorte Schmidt

Hunde, der deltager i konkurrencer, er mere stressede end både professionelle arbejdshunde og almindelige familiehunde.

Det viser en undersøgelse fra Linköpings Universitet, hvor adfærdsbiolog Lina Roth har sammenlignet indholdet af stresshormonet kortisol i pelshår fra i alt 38 schæferhunde.

For at finde ud af hvordan faktorer som adfærd, alder og hverdagsliv påvirker stressniveauet, har alle hundeejerne desuden besvaret et omfattende spørgeskema. 

Indikator for stressniveauet

Mens indholdet af kortisol i blod og spyt er en indikator for stressniveauet her og nu, kan indholdet af kortisol i hår bruges til at måle kronisk stress.

Da man samtidig fra andre undersøgelser ved, at indholdet af kortisol i blod og spyt generelt er højere om vinteren end om sommeren, har forskeren og hendes kolleger analyseret hundenes hår i både januar, maj og september.

Markant mere kortisol

Undersøgelsen viser, at alle hundene har et højere indhold af kortisol i hårene om vinteren end om sommeren. Desuden er der en tydelig forskel på niveauet af kortisol i de tre typer af hunde.

Konkurrencehundene havde det højeste indhold af kortisol i alle prøverne, og især i januar var niveauet meget højere end hos arbejdshundene og familiehundene.

Leg giver mindre stress

Hårprøverne i januar giver et billede af stressniveauet i perioden fra oktober til september, hvor forårets hårde træning og sommerens konkurrencer er overstået. Derfor kan forklaringen på den markante forskel på det tidspunkt være, at det pludselige stop med at gå til træning og konkurrencer er stressende for hundene.

Andre hunde, der viste sig at have et højt stressniveau, er usikre hunde, som er aggressive overfor fremmede. Omvendt havde de hunde, der ofte bliver leget med og belønnet af deres ejere, et lavt stressniveau.

Flere undersøgelser på vej

Det er første gang, at forskere har undersøgt, hvordan hundes kortisolniveau varierer i forhold til årstider og livsstil.

Studiet, der er udgivet i tidsskriftet Scientific Reports, er første skridt i større projekt.

- Næste skridt bliver at måle kortisolniveauer hos både hund og ejer og supplere det med blandt andet adfærdstest. Hypotesen er, at hvis mennesket har et lavt stressniveau, så har hunden det også, Lina Roth.

Vi mangler dokumentation

Adfærdsbehandler og dyreinstruktør Betina Sabinsky fra DogWise hilser det nye studie velkomment.

- Jeg ser alt for mange stressramte konkurrencehunde, som får adfærdsproblemer, fordi de ikke kan klare presset. For mig er der ingen tvivl om, at ejernes ambitioner om at vinde går ud over hunden. Den bliver på samme måde som et barn pacet frem og mister sin egen vilje i forsøget på konstant at gøre sin ejer tilfreds, så han eller hun ikke bliver sur. Det kan ingen holde til – heller ikke hunde. Det får de stress af, siger Betina, der også er medlem af Dyrefondets bestyrelse.

- Desværre kan det være svært at overbevise en konkurrenceminded og ambitiøs ejeren om, at det rent faktisk er, hvad der sker. Derfor er det fantastisk at få en undersøgelse, der dokumenterer, at konkurrencehunde er mere stressede end andre hunde, forklarer hun og fortsætter:

- Jeg håber, at der kommer mange flere af den slags undersøgelser i fremtiden. Vi savner i den grad dokumentation for, hvad der stresser vores hunde.
Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Husk årets Økodag på søndag12/04-2018
De økologiske køer kommer på græs 15. april kl. 12.00.
Læs mere
Dyrefondets blad nr. 2, 2018 er udkommet05/04-2018
Aprilnummeret af Bladet for Dyrevenner er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Danmarks største naturleksikon i opdateret app30/01-2018
Der er nu udsendt 3. version af Naturbasens app med mange nye funktioner
Læs mere
Ørnetælling i weekenden25/01-2018
For 13. år i træk gennemfører Dansk Ornitologisk Forening (DOF) sin landsdækkende midvintertælling af ørne.
Læs mere
Decembernummeret af Dyrefondets blad er udkommet06/12-2017
Blad nr 6, 2017 er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Dyrefondet i Ude og Hjemme08/11-2017
Hver uge leverer Dyrefondet en side om dyr til Ude og Hjemme
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad13/10-2017
Bladet for dyrevenner oktober 2017 er nu tilgængelig i trykt og elektronisk version
Læs mere
Fiskenyt11/10-2017
Berusede karper og kæmpegedde
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk