Konkurrencehunde er mere stressede

27/01-2016

Konkurrencehunde har mere af stresshormonet kortisol i kroppen end både arbejdshunde og almindelige familiehunde. Det viser et nyt svensk studie.

Af Dorte Schmidt

Hunde, der deltager i konkurrencer, er mere stressede end både professionelle arbejdshunde og almindelige familiehunde.

Det viser en undersøgelse fra Linköpings Universitet, hvor adfærdsbiolog Lina Roth har sammenlignet indholdet af stresshormonet kortisol i pelshår fra i alt 38 schæferhunde.

For at finde ud af hvordan faktorer som adfærd, alder og hverdagsliv påvirker stressniveauet, har alle hundeejerne desuden besvaret et omfattende spørgeskema. 

Indikator for stressniveauet

Mens indholdet af kortisol i blod og spyt er en indikator for stressniveauet her og nu, kan indholdet af kortisol i hår bruges til at måle kronisk stress.

Da man samtidig fra andre undersøgelser ved, at indholdet af kortisol i blod og spyt generelt er højere om vinteren end om sommeren, har forskeren og hendes kolleger analyseret hundenes hår i både januar, maj og september.

Markant mere kortisol

Undersøgelsen viser, at alle hundene har et højere indhold af kortisol i hårene om vinteren end om sommeren. Desuden er der en tydelig forskel på niveauet af kortisol i de tre typer af hunde.

Konkurrencehundene havde det højeste indhold af kortisol i alle prøverne, og især i januar var niveauet meget højere end hos arbejdshundene og familiehundene.

Leg giver mindre stress

Hårprøverne i januar giver et billede af stressniveauet i perioden fra oktober til september, hvor forårets hårde træning og sommerens konkurrencer er overstået. Derfor kan forklaringen på den markante forskel på det tidspunkt være, at det pludselige stop med at gå til træning og konkurrencer er stressende for hundene.

Andre hunde, der viste sig at have et højt stressniveau, er usikre hunde, som er aggressive overfor fremmede. Omvendt havde de hunde, der ofte bliver leget med og belønnet af deres ejere, et lavt stressniveau.

Flere undersøgelser på vej

Det er første gang, at forskere har undersøgt, hvordan hundes kortisolniveau varierer i forhold til årstider og livsstil.

Studiet, der er udgivet i tidsskriftet Scientific Reports, er første skridt i større projekt.

- Næste skridt bliver at måle kortisolniveauer hos både hund og ejer og supplere det med blandt andet adfærdstest. Hypotesen er, at hvis mennesket har et lavt stressniveau, så har hunden det også, Lina Roth.

Vi mangler dokumentation

Adfærdsbehandler og dyreinstruktør Betina Sabinsky fra DogWise hilser det nye studie velkomment.

- Jeg ser alt for mange stressramte konkurrencehunde, som får adfærdsproblemer, fordi de ikke kan klare presset. For mig er der ingen tvivl om, at ejernes ambitioner om at vinde går ud over hunden. Den bliver på samme måde som et barn pacet frem og mister sin egen vilje i forsøget på konstant at gøre sin ejer tilfreds, så han eller hun ikke bliver sur. Det kan ingen holde til – heller ikke hunde. Det får de stress af, siger Betina, der også er medlem af Dyrefondets bestyrelse.

- Desværre kan det være svært at overbevise en konkurrenceminded og ambitiøs ejeren om, at det rent faktisk er, hvad der sker. Derfor er det fantastisk at få en undersøgelse, der dokumenterer, at konkurrencehunde er mere stressede end andre hunde, forklarer hun og fortsætter:

- Jeg håber, at der kommer mange flere af den slags undersøgelser i fremtiden. Vi savner i den grad dokumentation for, hvad der stresser vores hunde.
Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Afslørende genetiske forskelle på hunderacer fra ét kontinent til et andet27/04-2017
Videnskab.dk bringer historien om det hidtil største hundestamtræ
Læs mere
Pas på påskeliljerne!11/04-2017
Påskeliljen (Narcissus) er særdeles giftig, så hold godt øje med at din hund eller kat ikke kommer til at spise eller tygge på dele af planten
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet10/04-2017
Blad nr 2, 2017 er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Halvdelen af alle hunde og katte har tandproblemer!06/04-2017
Ifølge netdyredoktor.dk er der stor risiko for at dit dyr døjer med tandpine
Læs mere
Husk årets Økodag 23 april03/04-2017
De økologiske køer lukkes på græs klokken 12.00
Læs mere
Din kat generer måske dine naboer11/04-2016
Hver fjerde dansker synes, det er et problem, at folk lader deres katte gå frit omkring udenfor. Det viser en ny stor undersøgelse om kattes livvilkår.
Læs mere
Kattens status er for lav11/04-2016
Halvdelen af danske katteejere tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg, og stort set lige så mange får ikke deres kat vaccineret regelmæssigt.
Læs mere
Sådan hjælper du din pubertetshund10/04-2016
Når din hvalp kommer i puberteten, kan den godt blive noget af en prøvelse. Men hvis du hjælper din hund gennem denne svære periode på en ordentlig måde, vil I for alvor få knyttet tætte bånd
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk