Køb ind med sund fornuft og vælg ægte dyrevelfærd

Fødevareminister Esben Lunde Larsen har besøgt en svinestald og benyttet lejligheden til igen at sætte fokus på det kritisable dyrevelfærdsmærke med hjerter

28/03-2017

Dyrefondets direktør Vibeke Haslund siger: ”I en pressemeddelelse anpriser Fødevareministeren igen det stærkt problematiske statslige dyrevelfærdsmærke, der med 1 til 3 hjerter hævdes at angive noget reelt om dyrevelfærd.”

Dyrefondet er stærkt kritisk over for den nye mærkningsordning, der forekommer både indholdsløs og forvirrende. ”Fødevareministeren opfordrer til at ’købe ind med hjertet og vælge bedre dyrevelfærd’ men det nye mærke er tydeligvis først og fremmest en konstruktion til glæde for svineproducenterne og detailhandlen og ikke for dyrevelfærden,” udtaler Vibeke Haslund og fortsætter: ”Når selv meget ringe forhold i en svinestald ligefrem belønnes med et hjerte ligner det vildledning af forbrugerne.”

For at få det nye mærke kræves, at svinene ikke halekuperes, men da den praksis allerede er ulovlig i dag, må det siges at være et noget letkøbt krav. For at opnå et hjerte skal svineproducenten endvidere sikre, at svinene får ’mere plads’. Her kan man med god grund spørge ’end hvad?’ Der er ikke mål på anbefalede boksstørrelser, og dermed mangler forbrugeren en forklaring på hvordan eventuelle kontrollanter skal vurdere om kravet til ’mere plads’ er opfyldt. På lignende absurd vis er kravet til at opnå hele to hjerter, at producenten sikrer ’30 % mere plads’ og ’mere halm’.

Vibeke Haslund slutter: ”Det nye mærke er søsat for at få forbrugerne til at tro, at produktet hænger sammen med bedre dyrevelfærd, men det er der desværre intet der tyder på. Jeg håber ikke at forbrugerne lader sig vildlede af det nye mærke. Jeg opfordrer til, at man køber ind med omtanke og vælger de produkter, der garanterer ægte dyrevelfærd.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Se flere nyheder

Vælg bidrag

Vælg det beløb du ønsker at give i bidrag