Resistente bakterier fundet i råt hundefoder

15/01-2016

Det svenske veterinærinstitut har fundet resistente bakterier i frosset hundefoder, som indeholder rå kylling eller andet fjerkræ.

Af Dorte Schmidt

Hvis du giver din hund foder, der består af råt kød fra fjerkræ som kylling, kalkun eller andet fjerkræ, risikerer du, at den bliver bærer af antibiotikaresistente bakterier.

Det viser en undersøgelse fra det svenske veterinærinstitut, SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).

BARF er populært

Forskerne har fundet såkaldt ESBL-producerende colibakterier i frossent hundefoder med råt fjerkræ fra slagterier i Sverige, Norge og Finland. ESBL er et enzym, der nedbryder penicillin og antibiotika, og det gør bakterierne resistente.

Foderet består råt kød- og benrester fra slagteindustrien, som bliver vakuumpakket, frosset ned og solgt som hundefoder. Foderet kaldes også BARF (Bone and Raw Food) og er populært blandt hundeejere, der mener, at det er mere naturligt for hunde at spise råt kød ligesom ulve.

SVA har undersøgt foderet for resistente bakterier, fordi man i forvejen ved, at de findes i kyllinger, som derfor skal gennemsteges, før vi mennesker spiser dem.

Colibakterier i alle prøver

I alt 39 prøver af frosset, råt hundefoder fra otte forskellige producenter er undersøgt.

Det viste sig, at der var colibakterier i alle prøver, og at de ni af dem også indeholdt de resistente ESBL-producerende colibakterier.

Bærere af resistente bakterier

Da foderet som bekendt ikke opvarmes, før det serveres for hunden, er der stor risiko for, at hunden bliver bærer af de resistente bakterier.

- Man kan godt have de bakterier i kroppen uden at blive syg, men der kan opstå problemer, hvis bakterierne fører til en infektion, eller hvis bakteriens gener spredes. Generne kan overføres mellem bakterierne og kan ende i mere sygdomsfremkaldende bakterier. På lang sigt kan det føre til øget forekomst af infektioner, som antibiotika ikke kan klare, siger dyrlæge Oskar Nilsson fra SVA til Aftonbladet i Sverige.

Tag dine forholdsregler

Ifølge SVA bør en hund, der bliver behandlet med antibiotika mod en infektion ikke få råt kød fra fjerkræ, mens behandlingen varer og et godt stykke tid efter.

Det vil nemlig give de resistente bakterier en fordel, så der bliver endnu flere af dem.

Desuden øger det sandsynligheden for, at der er store mængder af resistente bakterier i hundens afføring, og det vil igen øge risikoen for spredning af bakterierne.

Farligt for svækkede mennesker

Fødevarestyrelsen i Danmark oplyser, at mennesker ikke bliver syge af at spise ESBL-bakterier, men man bliver bærer af bakterien. Man bliver først syg, hvis bakterierne spredes til andre steder i kroppen som blæren eller blodet.

Til gengæld kan de resistente bakterier være problematiske for patienter, der behandles med antibiotika, især hvis de i forvejen er svækkede af alvorlig sygdom.

Besøgshunde må ikke få råt kød

Hos TrygFonden Besøgshunde tager man ingen chancer. Hunde, der fodres med råt kød kan ikke indgå i TrygFondens korps af besøgshunde på landets plejehjem.

TrygFonden forklarer beslutningen med, at dyr, der fodres med råt kød, kan udskille en signifikant større mængde af sygdomsfremkaldende bakterier i ret lang tid efter, at de har spist maden.

For raske, sunde mennesker, er risikoen for at blive syg meget lille. Men som besøgshund på et plejehjem, vil hunden møde mennesker med et svækket immunsystem, som har en større risiko for at blive smittet, oplyser TrygFonden Besøgshunde.
Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Afslørende genetiske forskelle på hunderacer fra ét kontinent til et andet27/04-2017
Videnskab.dk bringer historien om det hidtil største hundestamtræ
Læs mere
Pas på påskeliljerne!11/04-2017
Påskeliljen (Narcissus) er særdeles giftig, så hold godt øje med at din hund eller kat ikke kommer til at spise eller tygge på dele af planten
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet10/04-2017
Blad nr 2, 2017 er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Halvdelen af alle hunde og katte har tandproblemer!06/04-2017
Ifølge netdyredoktor.dk er der stor risiko for at dit dyr døjer med tandpine
Læs mere
Husk årets Økodag 23 april03/04-2017
De økologiske køer lukkes på græs klokken 12.00
Læs mere
Din kat generer måske dine naboer11/04-2016
Hver fjerde dansker synes, det er et problem, at folk lader deres katte gå frit omkring udenfor. Det viser en ny stor undersøgelse om kattes livvilkår.
Læs mere
Kattens status er for lav11/04-2016
Halvdelen af danske katteejere tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg, og stort set lige så mange får ikke deres kat vaccineret regelmæssigt.
Læs mere
Sådan hjælper du din pubertetshund10/04-2016
Når din hvalp kommer i puberteten, kan den godt blive noget af en prøvelse. Men hvis du hjælper din hund gennem denne svære periode på en ordentlig måde, vil I for alvor få knyttet tætte bånd
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk