Lad være med at stresse din hund

13/08-2015

Myte 8: ”Din hund skal have masser af motion hver dag!” Sådan lyder den myte, som alt for ofte er årsagen til, at hunde får stress. Hvis du dagligt ’krudter hunden af’ ved hjælp af boldkast, løbe- eller cykelture eller alt for meget hård fysisk træning eller hundesport, overstimulerer du hunden i en grad, så den bliver syg af det.

Af Betina Sabinsky, professionel adfærdsbehandler og dyreinstruktør, DogWise

Der findes flere påstande og myter om hundes daglige behov for aktivering og stimulering, som kan have fatale konsekvenser for din hunds fysiske og psykiske sundhed.

Antallet af stressede hunde stiger støt i Danmark med problemadfærd til følge. Forkert aktivering og stimulering er nogle af de hyppigste årsager til, at hunde udvikler stress og problematisk adfærd og får fysiske skader.

Derfor er myten om, at din hund skal have fysisk krævende motion hver dag, så farlig. For tror du på den, vil jeres daglige gåture betyde, at din hund ikke alene bliver fysisk overstimuleret, men også mentalt understimuleret.

Du skal selvfølgelig stadig ud og gå med hunden tre gange om dagen. Men turene skal ikke minde om ekstremsport for hunde, men bestå af helt normal motion og aktivering, hvor hunden får mulighed for at gå, løbe, snuse og måske lege eller træne lidt undervej.

Pas på med bolde

Myten om, at masser af daglig motion med høj fysisk aktivitet er godt for hunden, er en af de største misforståelser til dato og som regel årsagen til fysisk overstimulering. Myten betyder, at vi gør alt, hvad vi kan, for at ’krudte’ vores hunde af på gåturen.

Vi inviterer dagligt til bolde- og pindekast med hunden, eller vi tager på lange cykelture og joggingture med hunden løbende ved siden af.

Resultatet er, at hunden hver dag bliver fysisk overaktiveret og får et alt for højt niveau af adrenalin og kortisol i kroppen.

Niveauet er så højt, at det vil tage tre-seks dage at få ned på et normalt niveau igen. Problemet er, at det aldrig sker, fordi hunden allerede dagen efter udsættes for det samme høje niveau af fysisk aktivitet.

Mange hunde, der aktiveres på denne måde, kan betragtes som kronisk stressede.

Ifølge den verdenskendte norske hundepsykolog Turid Rugaas vil bare et par boldkast på en gåtur kræve minimum to-tre dages efterfølgende restituering med hvile og ro.

Hunden bliver afhængig

Problemet er, at hunden ser ud til at elske aktiviteten og gerne opsøger den selv.

Årsagen er, at hunden er blevet afhængig og kræver sit daglige fix af dopamin, adrenalin og endorfiner.

Hormonstoffet dopamin spiller en stor rolle i al slags afhængighed og giver et kæmpeskud af lykkerus, der gør, at vi søger mere af denne følelse igen og igen.

Den elsker det, men det er bestemt ikke sundt!

Giver adfærdsproblemer

De hunde, som er fysisk overstimulerede, er som regel mentalt understimulerede, og det giver adfærdsproblemer.

Hunden er hele tiden på ’farten’ og har ikke ro til at fordybe sig i sine omgivelser, og det er nødvendigt for at få aktiveret de beroligende hormonstoffer. I stedet er den konstant i et højt aktivitetsniveau. Den trækker i snoren og vil generelt fremad.

Hunden er med andre ord styret af det såkaldt sympatiske nervesystem, der øger mængden af stresshormoner og giver et unormalt højt alarm- og beredskabsniveau. For eksempel vil hunden typisk følge med i alt, hvad du laver, både på gåturen og hjemme. Går du ud af rummet, følger den som regel med. Hunden kan have svært ved at være alene. Den kan også øge sin territorielle adfærd og stresse i hilsesituationer med andre hunde eller mennesker.

Find en balance

Uanset race eller blandinger heraf vil en konstant fysisk overstimulering skabe en kronisk stresstilstand hos din hund. Det er vigtigt at balancere mellem høj aktivitet og lav aktivitet. Hunde tåler ikke daglig fysisk høj aktivitet, uden at det går ud over sundheden og adfærden.

For at få en hund i balance er det nødvendigt at tænke sig om i hverdagen og på gåturene. For at aktivere rolige hormoner i kroppen er det vigtigt, at din hund får dækket sit daglige søvnbehov. Så hvis din hund virker stresset og har svært ved at finde ro, så bør du skære ned på alle de fysisk krævende aktiviteter som løbeture, cykelture, kast med bolde eller pinde og hundesport, som kræver høj fysisk aktivitet.

Læs også

 
Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet19/10-2018
Oktobernummeret af Bladet for Dyrevenner er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Kattens Uge25/09-2018
Ta' ansvar for katten
Læs mere
Hver fjerde dansker synes løse katte er et problem18/09-2018
Ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at ganske mange danskere mener, at det er problematisk, at så mange katte får lov at gå frit omkring
Læs mere
Hvepsestik - Når hunden, katten eller du selv bliver stukket03/09-2018
Råd om hvepsestik
Læs mere
Dyrefondet på bybusser overalt i København27/08-2018
Dyrefondets kampagne ”Køb klogt – køb sunde dyr” løber i hele uge 35 og 36
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet20/08-2018
Augustnummeret af Bladet for Dyrevenner er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Norge indfører forbud mod at indføre gadehunde/katte 19/06-2018
Norge skærper indsatsen mod vilde katte og gadehunde
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet06/06-2018
Juninummeret af Bladet for Dyrevenner er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk