Ny algoritme kan få os til at forstå grisenes lyde

Dyrefondets direktør Vibeke Haslund er begejstret for potentialet og hun siger: ”Dyrefondet håber på bedre tider for vores produktionsdyr, og dette forskningsresultat kan være et kvantespring mod bedre dyrevelfærd.”

En pressemeddelelse fra Københavns Universitet varsler godt nyt for vores produktionsdyr. Et internationalt forskerhold har fulgt 411 grise fra fødslen til slagteriet og studeret de lyde, som grisene udstødte i løbet af deres liv. Ved at analysere over 7.000 lyde fandt forskerne, at grisenes stemmer tydeligt afslører deres følelser.

Forskerne designede en lyd-algoritme, der afkodede både højfrekvente hyl og lave grynt, hvorpå algoritmen oversatte lyden til hvad grisen følte på det pågældende tidspunkt.

Forskerne bag studiet håber, at deres algoritme kan bane vejen for en ny platform udviklet til landmanden, der kan hjælpe med at holde øje med dyrenes humør.

Studiet er ledet af lektor Elodie Briefer fra Biologisk Institut på Københavns Universitet i samarbejde med ETH Zürich og franske INRAE

Vælg bidrag

Vælg det beløb du ønsker at give i bidrag