Hvor bliver kærligheden af?

26/04-2015

Det er blevet almindeligt, at mange tilsyneladende bliver trætte af deres hunde. Tolerance og empati er åbenbart ikke nogen selvfølge …

Af psykolog og hundepsykolog Anders Hallgren

Da jeg var ude at gå forleden dag, så jeg en af de der hundeejere, som får mit sind i oprør.

Du ved, den type, som ikke lader hunden standse for at snuse, og som knap nok lader den stoppe for at tisse endnu en tår. Når hunden forsøgte, fik den et vredt ryk i snoren, uden at mennesket sagde noget, men bare gik videre, som om hun ikke havde en hund i snoren.

Hvor kommer de fra? Hvorfor virker det, som om det bliver mere og mere almindeligt? Er det en ny type hundeejere? Eller er årsagen, at de ikke har fået nogen fornuftig opdragelse hjemmefra?

Vil vi kun have passive hunde?

Jeg har mistanke om, at hundeprogrammer i TV kan have en del med det her at gøre. Der siger og viser de jo netop, at man skal dominere sin hund, at man skal ’være leder’, at man ikke skal tolerere, at hunden selv tager initiativer, og at man skal straffe alt, hvad man anser for at være uønsket adfærd.

Ifølge den filosofi er kun en passiv hund en acceptabel hund, og hvis man ikke griber ind og sætter hunden på plads, risikerer man, at hunden ’tager magten’ – dette, på trods af at både psykologisk og etologisk forskning i adfærd viser, at det er forkert.

Få en glad hund

Manglende viden er blevet erstattet med hårde ord, og kærlighed er blevet erstattet med ryk i snoren.
Vi har aldrig nogensinde kommanderet med vores hund, Macho, eller med nogen andre hunde, vi har haft før ham. Vi har aldrig råbt og befalet. Vi beder ham pænt, og det fungerer så godt. Desuden opmuntrer vi alle hans initiativer.

Han er en meget glad og harmonisk personlighed. En hund behøver ikke at lide for at blive vejledt.

Ingen undskyldning

Måske er det tidens stress, som får en del til at være hårde mod deres hunde – jeg ved det ikke. Det kan også være, fordi folk har det dårligt i deres forhold eller er utilfredse med deres arbejde. Der kan være mange årsager til, at folk ikke har det så godt. Men hvad jeg ved, er, at det måske kan forklare folks adfærd, men aldrig undskylde den.

Det er blevet almindeligt, at mange mennesker tilsyneladende er blevet trætte af deres hunde – som om hundene mest er til besvær. De taler ikke med dem, og de bliver vrede, når hundene viser, at de vil noget. Hvor blev kærligheden af? Den kærlighed, som skal vare hele hundens alt for korte liv?

Hvis du kan genkende dig selv i det her, så synes jeg, at du skal forsøge at finde et nyt hjem til din hund eller tage dig sammen.

 
Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Afslørende genetiske forskelle på hunderacer fra ét kontinent til et andet27/04-2017
Videnskab.dk bringer historien om det hidtil største hundestamtræ
Læs mere
Pas på påskeliljerne!11/04-2017
Påskeliljen (Narcissus) er særdeles giftig, så hold godt øje med at din hund eller kat ikke kommer til at spise eller tygge på dele af planten
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet10/04-2017
Blad nr 2, 2017 er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Halvdelen af alle hunde og katte har tandproblemer!06/04-2017
Ifølge netdyredoktor.dk er der stor risiko for at dit dyr døjer med tandpine
Læs mere
Husk årets Økodag 23 april03/04-2017
De økologiske køer lukkes på græs klokken 12.00
Læs mere
Din kat generer måske dine naboer11/04-2016
Hver fjerde dansker synes, det er et problem, at folk lader deres katte gå frit omkring udenfor. Det viser en ny stor undersøgelse om kattes livvilkår.
Læs mere
Kattens status er for lav11/04-2016
Halvdelen af danske katteejere tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg, og stort set lige så mange får ikke deres kat vaccineret regelmæssigt.
Læs mere
Sådan hjælper du din pubertetshund10/04-2016
Når din hvalp kommer i puberteten, kan den godt blive noget af en prøvelse. Men hvis du hjælper din hund gennem denne svære periode på en ordentlig måde, vil I for alvor få knyttet tætte bånd
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk