Kattens status er for lav

10/04-2016

Halvdelen af danske katteejere tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg, og stort set lige så mange får ikke deres kat vaccineret regelmæssigt. Det viser den første store undersøgelse af privatejede kattes livsvilkår.

Af Dorte Schmidt

”Katten er et populært familiedyr i Danmark, men samtidig ser det ud til, at katte i sammenligning med hunde har en relativt lav status i mange hjem. Katteejerne bruger oftest ikke penge på at anskaffe sig kat; og mange holder igen med at med at bruge penge på selv relativt basale veterinære ydelser.”

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra Københavns Universitet, hvor forskere har kortlagt, hvordan Danmarks privatejede katte lever og bliver passet.

- Katten har i mange hjem en langt lavere status, end hunden typisk har. Over halvdelen af katteejerne har fået katten forærende, og det må tilsyneladende helst heller ikke koste noget at holde den. For eksempel bliver halvdelen af kattene bliver ikke vaccineret regelmæssigt, og de kommer heller ikke altid til dyrlæge, når de bliver syge, siger professor i bioetik Peter Sandøe, som er en af de i alt fem forskere, der står bag undersøgelsen, der er finansieret af Videncenter for Dyrevelfærd.

Katten kan gå sin vej

I alt 2003 danskere har deltaget i den repræsentative spørgeskemaundersøgelse. Af dem er 415 katteejere. Der er med andre ord kat i hvert femte hjem. Et flertal på 64 procent har kun en kat i huset, mens resten af katteejerne har to eller flere katte. Kun 15 procent af kattene er racekatte, mens resten er huskatte eller blandingskatte.

Over halvdelen af katteejerne har fået deres kat fra et privat hjem, mens 15 procent af kattene kommer fra et internat og hele 11 procent af kattene har selv har opsøgt deres ejere.

- Det sidste tal viser, at selv om kattene ikke altid bliver prioriteret særlig højt, så har de fleste af dem en relativ stor frihed og kan derfor vælge et andet hjem, hvis de er utilfredse med forholdene, der hvor de bor, forklarer Peter Sandøe.

For 55 procent af katteejerne har det været en helt gratis omgang at få en kat i huset, og kun 15 procent har givet 1.000 kroner eller mere for deres kat.

Flest udekatte

De fleste katte (63 procent) har adgang til det fri enten gennem en kattelem eller ved at blive lukket ud og ind af ejeren. Ni procent er stort set aldrig inde, men lever hele livet udendørs for eksempel som gårdkatte.

Otte procent har adgang til en lukket have, mens tre procent er udekatte en del af året – for eksempel i et sommerhus. Kun 17 procent lever som indekatte og kommer aldrig ud.

Syv procent tager ikke katten til dyrlæge

- Et stort flertal af kattene er med andre ord udekatte, der kommer i kontakt med andre katte. Alligevel undlader 48 procent af katteejerne at få deres kat regelmæssigt vaccineret – på trods af, kattene risikerer at blive ramt af smitsomme sygdomme, siger Peter Sandøe.

Han undrer sig også over, at ikke mindre end syv procent af katteejerne oplyser, at de aldrig vil tag deres kat til dyrlæge.

- Det viser, at selv om mange er betydeligt mere knyttede til deres katte i dag end tidligere, er der stadig en del katteejere, der stort set kun sørger for vand og mad og ellers lader kattene klare sig selv, vurderer Peter Sandøe.

Kun 14 procent tegner en sygeforsikring

Et lige så trist billede tegner sig, når man ser på, hvor få katteejere der vil ofre en sygeforsikring på deres kat. 43 procent oplyser, at de ikke synes, det er nødvendigt at sygeforsikre en kat, og kun 14 procent af katteejerne har rent faktisk tegnet en sygeforsikring.

Også når det gælder mærkning af kattene, er der plads til forbedringer.

I betragtning af, at flertallet af kattene kan komme og gå næsten som det passer dem, skulle man tror, at ejerne i det mindste ville sørge for at få katten mærket. Alligevel har hver fjerde katteejer ikke sørget for mærkning af deres katte.

Det kniber med ansvarligheden

Til gengæld har et stort flertal på 86 procent fået deres kat neutraliseret. Hvorfor ejerne vælger at få kastreret eller steriliseret deres katte, viser undersøgelsen ikke noget om. En nærliggende forklaring er, at man så undgår de adfærdsproblemer, der følger med, når man har en fertil kat. 

- Samlet set viser undersøgelsen, at de fleste katteejere tager ansvar for deres kat, så de i det mindste bliver mærket og neutraliseret. Men derudover kniber det med ansvarligheden. En væsentlig del af kattene lever tilsyneladende i udkanten af deres hjem. De får lov til at komme ud på egen hånd, men en stor del af dem bliver ikke mærket eller vaccineret og kommer kun til dyrlæge, hvis de virkelig er syge, siger Peter Sandøe.

Dyrefondet mener

Dyrefondet ser meget gerne, at kattens status bliver højnet og glæder sig derfor over, at der med undersøgelsen sættes fokus på katte.

- Men når det er sagt, så er der absolut plads til forbedringer for alt for mange af kattene. Det er langt fra i orden, at syv procent svarer, at de aldrig vil tage katten til en dyrlæge. Tænk hvis katten er syg og ikke kommer i behandling. Det er faktisk rystende, at der her i 2016 fortsat er mennesker, der kan have en sådan opfattelse, siger direktør Vibeke Haslund fra Dyrefondet og fortsætter:

- At hver fjerde katteejer har undladt at mærke deres kat viser med al tydeliglighed, at der fortsat er behov for at indføre en obligatorisk ordning om mærkning og registrering af ejerkatte i Danmark. Det er kun mangel på politisk lydhørhed, der står i vejen herfor.

- Det er naturligvis godt at mange katteejere har ladet katten neutralisere, idet der som bekendt ikke er hjem til alle de killinger, der fødes hvert år. Men der er ifølge undersøgelsen fortsat et behov for en oplysningsindsats på dette område, idet 14 procent af katteejerne fortsat lader deres katte være fertile. Derfor er det rigtig ærligt, at der er skåret i de økonomiske midler til oplysning under Dyrevelfærdspuljen. Det så vi meget gerne, at der bliver lavet om på.

Læs også Din kat generer måske dine naboer
Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Opdaterede pjecer fra Dyrefondet09/07-2018
Se de nye pjecer på Dyrefondet.dk
Læs mere
Norge indfører forbud mod at indføre gadehunde/katte 19/06-2018
Norge skærper indsatsen mod vilde katte og gadehunde
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet06/06-2018
Juninummeret af Bladet for Dyrevenner er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Hjælp katten, så den også får lov02/05-2018
Skriv under på Borgerforslag om en kattelov!
Læs mere
Husk årets Økodag på søndag12/04-2018
De økologiske køer kommer på græs 15. april kl. 12.00.
Læs mere
Dyrefondets blad nr. 2, 2018 er udkommet05/04-2018
Aprilnummeret af Bladet for Dyrevenner er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Danmarks største naturleksikon i opdateret app30/01-2018
Der er nu udsendt 3. version af Naturbasens app med mange nye funktioner
Læs mere
Ørnetælling i weekenden25/01-2018
For 13. år i træk gennemfører Dansk Ornitologisk Forening (DOF) sin landsdækkende midvintertælling af ørne.
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk