Vejsalt skader hundens poter

08/01-2016

Når det sner, stiger antallet af hunde, der skal til dyrlæge med poteskader. Vejsalt kan i værste fald tørre trædepuderne ud så de sprækker.

Af Dorte Schmidt

- Er hun kommet til skade, spurgte jeg bekymret min genbo, da han forleden dag hastede hjem med sin labrador i armene.

- Det er saltet, der svier. Hun kan ikke gå selv mere, svarede han.

Jeg forsatte derefter turen med min egen hund i den sædvanlige zigzagkurs, som er helt nødvendig, så snart der bare er faldet en smule sne.

Landets husejere er nogle gange hurtigere ude med saltskovlen end med sneskraberen, og fortovene forvandles til en forhindringsbane af saltsøer, som det bestemt ikke er sjovt at gå rundt i med bare fødder.

Står stille på tre ben

Når der er sne, oplever de fleste hundeejere jævnligt, at hunden pludselig står stille på tre ben og ikke vil gå længere. Man kan nulre poten lidt og fjerne eventuel is mellem trædepuderne, og så håbe, at hunden vil med videre. Vil den ikke det, er det bedst at få den hjem hurtigst muligt og få vasket saltet væk.

Ifølge Agria Forsikring svier vejsaltet ikke alene i poterne. Sølet på et nysaltet fortov kan også være ekstremt koldt, og isen kan klumpe sig sammen inde mellem trædepuderne.

Det er meget smertefuldt

Når der er sne og is får landets dyrlæger flere hunde med poteskader ind. Ofte er trædepuderne tørret ud med dybe revner og sprækker til følge, så der er risiko for sårdannelser med betændelse. Det svier og er meget smertefuldt.

- Det kan være en ide at overveje potesokker eller sko hvis din hund er meget generet og potevoks ikke virker, siger Lene K. Jørgensen, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring og fortsætter:

- Du skal holde øje med, om din hund bliver ved med at slikke og bide i sine poter i lang tid efter en gåtur. Er der hår mellem trædepuderne, kan du med fordel klippe det ned, og der vil være langt mindre salt og sne, der klumper sig sammen og generer hunden.

Forebyg problemet

Udover at bruge potesko, kan man forebygge skaderne ved at smøre med potevoks. Det skal smøres på omkring ti minutter før gåturen, så det har mulighed for at trænge ordentlig ind i trædepuderne.

Med mindre hunden har sko på, der det altid en god ide at skylle poterne i lunkent vand, når I kommer hjem, eller tørre dem med en fugtig klud.

Drop vejsalt

Hjælp både hundene og miljøet ved selv at droppe det almindelige vejsalt og i stedet bruge Svanemærkede tømidler. Vejsalt skader nemlig også miljøet:

  • Træer, hække og andre planter tager skade.
  • Jorden bliver sur, og næringsstofferne fortrænges.
  • Grundvandet belastes.
  • Beton, asfalt, biler, cykler, sko og meget andet tager skade.Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet02/06-2017
Blad nr 3, juni 2017 er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Husk Fuglenes Dag 28 maj24/05-2017
DOF afholder arrangementer i hele landet
Læs mere
Din kat generer måske dine naboer11/04-2016
Hver fjerde dansker synes, det er et problem, at folk lader deres katte gå frit omkring udenfor. Det viser en ny stor undersøgelse om kattes livvilkår.
Læs mere
Kattens status er for lav11/04-2016
Halvdelen af danske katteejere tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg, og stort set lige så mange får ikke deres kat vaccineret regelmæssigt.
Læs mere
Sådan hjælper du din pubertetshund10/04-2016
Når din hvalp kommer i puberteten, kan den godt blive noget af en prøvelse. Men hvis du hjælper din hund gennem denne svære periode på en ordentlig måde, vil I for alvor få knyttet tætte bånd
Læs mere
Glem alt om lederskab09/04-2016
Er du en af dem, der anser lederskab for at være vigtigt? I så fald er det på tide at tænke anderledes. ’Mangel på lederskab’ som årsag til problemadfærd er en uvidenskabelig diagnose.
Læs mere
Pas på påskepynten18/03-2016
Hvert år opererer dyrlæger fremmedlegemer som påskepynt ud af kattemaver, der ikke kan lade være med at lege med pynten, oplyser Agria Dyreforsikring. Hunde er også i farezonen.
Læs mere
Hundene skal da have lov til at bade27/02-2016
Fem nordjyske kommuner vil ikke have det blå flag på strandene i år. I stedet vil de have deres egen ordning, hvor hundene kan få lov til at komme i vandet.
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk