Vejsalt skader hundens poter

08/01-2016

Når det sner, stiger antallet af hunde, der skal til dyrlæge med poteskader. Vejsalt kan i værste fald tørre trædepuderne ud så de sprækker.

Af Dorte Schmidt

- Er hun kommet til skade, spurgte jeg bekymret min genbo, da han forleden dag hastede hjem med sin labrador i armene.

- Det er saltet, der svier. Hun kan ikke gå selv mere, svarede han.

Jeg forsatte derefter turen med min egen hund i den sædvanlige zigzagkurs, som er helt nødvendig, så snart der bare er faldet en smule sne.

Landets husejere er nogle gange hurtigere ude med saltskovlen end med sneskraberen, og fortovene forvandles til en forhindringsbane af saltsøer, som det bestemt ikke er sjovt at gå rundt i med bare fødder.

Står stille på tre ben

Når der er sne, oplever de fleste hundeejere jævnligt, at hunden pludselig står stille på tre ben og ikke vil gå længere. Man kan nulre poten lidt og fjerne eventuel is mellem trædepuderne, og så håbe, at hunden vil med videre. Vil den ikke det, er det bedst at få den hjem hurtigst muligt og få vasket saltet væk.

Ifølge Agria Forsikring svier vejsaltet ikke alene i poterne. Sølet på et nysaltet fortov kan også være ekstremt koldt, og isen kan klumpe sig sammen inde mellem trædepuderne.

Det er meget smertefuldt

Når der er sne og is får landets dyrlæger flere hunde med poteskader ind. Ofte er trædepuderne tørret ud med dybe revner og sprækker til følge, så der er risiko for sårdannelser med betændelse. Det svier og er meget smertefuldt.

- Det kan være en ide at overveje potesokker eller sko hvis din hund er meget generet og potevoks ikke virker, siger Lene K. Jørgensen, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring og fortsætter:

- Du skal holde øje med, om din hund bliver ved med at slikke og bide i sine poter i lang tid efter en gåtur. Er der hår mellem trædepuderne, kan du med fordel klippe det ned, og der vil være langt mindre salt og sne, der klumper sig sammen og generer hunden.

Forebyg problemet

Udover at bruge potesko, kan man forebygge skaderne ved at smøre med potevoks. Det skal smøres på omkring ti minutter før gåturen, så det har mulighed for at trænge ordentlig ind i trædepuderne.

Med mindre hunden har sko på, der det altid en god ide at skylle poterne i lunkent vand, når I kommer hjem, eller tørre dem med en fugtig klud.

Drop vejsalt

Hjælp både hundene og miljøet ved selv at droppe det almindelige vejsalt og i stedet bruge Svanemærkede tømidler. Vejsalt skader nemlig også miljøet:

  • Træer, hække og andre planter tager skade.
  • Jorden bliver sur, og næringsstofferne fortrænges.
  • Grundvandet belastes.
  • Beton, asfalt, biler, cykler, sko og meget andet tager skade.Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Afslørende genetiske forskelle på hunderacer fra ét kontinent til et andet27/04-2017
Videnskab.dk bringer historien om det hidtil største hundestamtræ
Læs mere
Pas på påskeliljerne!11/04-2017
Påskeliljen (Narcissus) er særdeles giftig, så hold godt øje med at din hund eller kat ikke kommer til at spise eller tygge på dele af planten
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet10/04-2017
Blad nr 2, 2017 er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Halvdelen af alle hunde og katte har tandproblemer!06/04-2017
Ifølge netdyredoktor.dk er der stor risiko for at dit dyr døjer med tandpine
Læs mere
Husk årets Økodag 23 april03/04-2017
De økologiske køer lukkes på græs klokken 12.00
Læs mere
Køb ind med sund fornuft og vælg ægte dyrevelfærd28/03-2017
Fødevareminister Esben Lunde Larsen har besøgt en svinestald og benyttet lejligheden til igen at sætte fokus på det kritisable dyrevelfærdsmærke med hjerter
Læs mere
Din kat generer måske dine naboer11/04-2016
Hver fjerde dansker synes, det er et problem, at folk lader deres katte gå frit omkring udenfor. Det viser en ny stor undersøgelse om kattes livvilkår.
Læs mere
Kattens status er for lav11/04-2016
Halvdelen af danske katteejere tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg, og stort set lige så mange får ikke deres kat vaccineret regelmæssigt.
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk