Lad din hund snuse på gåturen

15/08-2015

Det er en udbredt myte er, at det er dig, som ejer, der skal bestemme farten, når I er ude at gå. For selvfølgelig skal hunden have lov til at stoppe op for at snuse.

Af Betina Sabinsky, professionel adfærdsbehandler og dyreinstruktør, DogWise

Hverdagen kan være travl for mange hundeejere, og så risikerer gåturene at blive noget, der bare skal overstås. Men en hund, der ikke får lov til at snuse, går glip af både stimulering og aktivering og er derfor understimuleret på flere planer.

Som regel går ejeren og hiver i snoren, hver gang den prøver på at snuse til noget på sin vej. Forestil dig, at du går gennem Strøget med en veninde, og hver eneste gang du finder en spændende butik eller lige vil kigge ind gennem vinduet, så trækker hun i dig for at gå videre – super frustrerende, ikke? Du når ikke at få stimuleret dine sanser eller at fordøje dine oplevelser undervejs, fordi hun konstant er et par skridt foran.

Hunden opgiver

Du kan heldigvis vælge, hvem du vil gå på Strøget med, men det kan hunden ikke. I stedet bliver den frustreret og stresset og kan efterhånden få en opgivende adfærd, hvor den trækker sig ind i sig selv.

Hunden er sjældent nysgerrig eller kreativ i hverdagen og kan se ud til at være en rolig, velafbalanceret hund. Den kan også have forøget usikkerhed over for nye mennesker og hunde, nye steder eller nye ting.
Uanset hvad, er der tale om en hund, der lider af kronisk stress. 

Hjælp hunden

Du kan hjælpe din hund ved først og fremmest at lade den snuse, så den får stimuleret sin lugtesans.

Er den blevet for passiv eller nervøs til selv at tage initiativer, kan du aktivere hunden gennem trækkelege eller lege, hvor I skiftes til at jagte hinanden.

Samtidig skal du hjælpe hunden til at få mere selvtillid, selvsikkerhed, nysgerrighed og kreativitet gennem såkaldte empowermentøvelser, der styrker dens følelse af at have kontrol over sit eget liv.

Beløn for eksempel din hund, når den selv tager initiativer til at gøre et eller andet, som du også synes er godt.

Lad også gerne hunden få lov til en gang imellem at bestemme, hvor turen går hen. Følg med, og vær forberedt på eventyr.

Den sunde hund

Den rigtige balance mellem mental stimulering og fysisk aktivering i hverdagen kan være meget forskellig fra hund til hund, og det ene udelukker ikke det andet. Men ønsker du en harmonisk hund, bør udgangspunktet være, at du fokuserer mere på lav aktivitet end på høj aktivitet på gåturen, for at undgå afhængighed og stress.

Har du en hund, som har et meget lavt eller højt aktivitetsniveau, og som virker stresset, bør du overveje, om der kan være fysiske årsager til din hunds tilstand. Tal altid med din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Kig nøgternt på din hund, eller få en god ven til det. Virker din hund til fint at kunne styre balancen mellem høj og lav aktivitet helt af sig selv og uden din indblanding? Får den sit daglige søvnbehov dækket? Er den kreativ, nysgerrig, fjollet og fræk? Og har den ingen nævneværdige problemer i adfærden, som generer dig eller andre?

Tillykke. Så har du en hund, der trives med sin aktivering og stimulering i hverdagen.

Har du en hund, som lider af adfærdsproblemer på grund af chok, trauma, sygdomme eller manglende prægning og socialisering, er det vigtigt ikke at stresse yderligere, og lav aktivitet er et must for videre rehabilitering.

Kontakt altid en uddannet adfærdsbehandler, hvis du er i tvivl om din hunds adfærd, aktivering og stimulering.

Tips til sund motion

  • Balanceøvelser.
  • Styrkelse af muskler ved ture i ujævnt terræn. Det øger koncentrationen.
  • Svømning.
  • Hjernegymnastik.
  • Klikkertræning.
  • Søgeøvelser.
  • Lange gåture er fine, de skal bare ikke foregå i konstant høj fart.
  • Leg endelig med din hund, men lad være med at lege vildt hele tiden. Sørg for, at der er balance mellem høj og lav aktivitet.
  • Lad gerne din hund lege med andre hunde, hvis hundene ellers kan lide hinanden og er nogenlunde jævnbyrdige.

Læs også

 

Få aflivet flere myter
Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Afslørende genetiske forskelle på hunderacer fra ét kontinent til et andet27/04-2017
Videnskab.dk bringer historien om det hidtil største hundestamtræ
Læs mere
Pas på påskeliljerne!11/04-2017
Påskeliljen (Narcissus) er særdeles giftig, så hold godt øje med at din hund eller kat ikke kommer til at spise eller tygge på dele af planten
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet10/04-2017
Blad nr 2, 2017 er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Halvdelen af alle hunde og katte har tandproblemer!06/04-2017
Ifølge netdyredoktor.dk er der stor risiko for at dit dyr døjer med tandpine
Læs mere
Husk årets Økodag 23 april03/04-2017
De økologiske køer lukkes på græs klokken 12.00
Læs mere
Din kat generer måske dine naboer11/04-2016
Hver fjerde dansker synes, det er et problem, at folk lader deres katte gå frit omkring udenfor. Det viser en ny stor undersøgelse om kattes livvilkår.
Læs mere
Kattens status er for lav11/04-2016
Halvdelen af danske katteejere tager kun deres kat til dyrlægen, hvis den er alvorligt syg, og stort set lige så mange får ikke deres kat vaccineret regelmæssigt.
Læs mere
Sådan hjælper du din pubertetshund10/04-2016
Når din hvalp kommer i puberteten, kan den godt blive noget af en prøvelse. Men hvis du hjælper din hund gennem denne svære periode på en ordentlig måde, vil I for alvor få knyttet tætte bånd
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk