Din hund har ikke brug for en leder

18/07-2015

Myte 1: En flok er hierarkisk opbygget, og derfor skal du hele tiden være dominant og vise, at du er lederen.

Af Betina Sabinsky, adfærdsbehandler og dyreinstruktør, DogWise

Det er en af de myter, som gennem tiderne har været mest ødelæggende for relationen mellem hund og menneske. Myten har nemlig igangsat en lavine af undermyter og skabt et næsten kronisk lederskabs- eller alfasyndrom.

Du har sikkert hørt mange sige:

  • En flokleder spiser altid først.
  • Din hund må ikke gå foran dig. Så vil den overtage magten.
  • Din hund må ikke sidde på dig. Det betyder, at den vil være leder.
  • Du må ikke hilse på din hund, når du kommer hjem. Det gør en flokleder aldrig for at vise sin status.
  • Din hund må aldrig selv tage initiativ, for så vil den bare have mere magt.

Forældet forskning

Der er talrige eksempler på den slags undermyter, som alle stammer fra forældede studier om social rangorden og hierarkisk flokstruktur.

Får du problemer med din hunds adfærd, kan du nemt få dette abstrakte svar: Du er ikke en ’alfa’, du udviser et dårligt lederskab, og du er ikke dominant nok.

Selve dominansprincippet som en social rangorden blev først påvist af den norske dyrepsykolog T. Schjelderup-Ebbe (1894-1976) hos høns, hvor individer, der er højest i hakkeordenen, hakker på dem på de lavere trin. I 30’erne, 40’erne og 50’erne publiceredes mængder af videnskabelige artikler, der understøttede påstanden. Men allerede i starten af 60’erne blev der sat kraftigt spørgsmålstegn ved påstanden. Man havde nemlig glemt den allervigtigste faktor i studierne – nemlig at de alle var foretaget på dyr i fangenskab.

Ulve lever som familier

Dominans er desværre ofte blevet associeret med begrebet lederskab, og det har haft og har stadig en katastrofal påvirkning på, hvordan vi ’opdrager’ eller opfører os over for vores hunde.

At være en ’alfa’ betyder, at man altid skal være den, som bør vinde og bestemme. Men studierne af ulve gennem de sidste 40 år viser, at ulve opnår deres position i flokken ved ganske simpelt at parre sig og få hvalpe. Med andre ord fungerer ulveflokken ligesom vores egne flokke. Vi finder en partner, forplanter os og får børn, og som forældre er det helt naturligt, at vi er familiens overhoveder. Men det betyder ikke, at vi også dominerer og undertrykker vores børn.

En ulveflok i sine naturlige omgivelser og i frihed er ikke hierarkisk opbygget. Den er mobil og fungerer som en helt almindelig familie, hvor de voksne individer fordeler aktiviteterne i gruppen, og hvor moren har mere at sige om plejen og forsvaret af ungerne, mens faren har mere at sige, når det gælder om at skaffe mad. Men alle har noget at sige, og alle individer har deres ansvarsområde eller poster.

Dig og din hund

Hvad betyder det så for forholdet mellem dig og din hund?

Vi skal ikke være lederen, men i stedet fokusere på et gensidigt samarbejde. Vi vil i kraft af vores position naturligt have den mest ansvarsfulde rolle. Vi er nødt til at bruge metoder, som bygger på tillid og respekt.

For at din hund kan trives, er det vigtigt, at den er med i en dynamisk og mobil flok. Det er ikke anderledes end for dig og mig. Vi har alle behov for at føle, at vi er med til noget og har et ansvarsområde.

Glem myterne

  • Det har ingen betydning, om du spiser før eller efter din hund. Men hunde er sociale væsener og vil meget gerne spise, når du spiser. Dog kan det være bekvemt for os at tilberede hundens mad før eller efter vores eget måltid. Det påvirker ikke den sociale struktur.
  • Det er et tegn på tillid og samhørighed, at din hund vil sætte sig ved siden af dig eller på dig. Hunde er som os sociale væsener, der kan lide at være tætte og i berøring.
  • Det er frustrerende og skaber stress for hunden, hvis du ikke hilser på den, når du kommer hjem. Det er dokumenteret i videnskabelige undersøgelser.
  • Hvis din hund aldrig må tage initiativet til noget, vil den få dårlig selvtillid, og det øger stressniveauet og risikoen for adfærdsproblemer.
  • Det har ingen betydning, om din hund går bag ved eller foran dig på gåturen – så længe I bare går i harmoni og nyder gåturen. Hvis din hund trækker i linen, kan det nemt afhjælpes med positive træningsmetoder.

Et godt samarbejde

Det vigtigste for jeres forhold er, at du og din hund har et godt samarbejde. Din hund skal have tillid til dig, og I skal føle glæde og trives i hinandens selskab.

De ting, du ønsker at lære din hund, kan du træne selv eller få hjælp til af hundetrænere og adfærdsbehandlere, der arbejder med positive træningsmetoder.

Få aflivet flere myter

 
Se flere nyheder

 Kurv: 0 vare(r)
Indkøbskurv

NYHEDER

Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet21/08-2017
Blad nr 4, 2017 er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Første ulveunger i Danmark06/07-2017
8 ulveunger i Vestjylland
Læs mere
Vibeke Haslund om ansvarligt ejerskab28/06-2017
Dyrefondets direktør skriver lederen i Berlingskes tirsdagstillæg og webside om familiedyr
Læs mere
Nyt nummer af Dyrefondets blad er udkommet02/06-2017
Blad nr 3, juni 2017 er nu tilgængeligt digitalt samt i trykt udgave
Læs mere
Husk Fuglenes Dag 28 maj24/05-2017
DOF afholder arrangementer i hele landet
Læs mere
Med Dyrefondet til Sri Lanka19/05-2017
Stadig ledige pladser på Dyrefondets store læserrejse
Læs mere
Hundes sædkvalitet daler – hormonforstyrrende stoffer er under mistanke05/05-2017
Ingeniøren refererer fra en ny undersøgelse, der afslører det tiltagende problem
Læs mere
Flink af Natur – ny kampagne om at vise hensyn i naturen02/05-2017
Kampagnen sætter blandt andet fokus på problemerne med løse hunde og hundeefterladenskaber i det fri
Læs mere


Dyrefondet - Ericaparken 23 - 2820 Gentofte - Tlf. 39 56 30 00 - E-mail post@dyrefondet.dk